Amsterdam va interzice circulația mașinilor diesel și pe benzină din 2030: „Speranța de viață va crește cu un an”

diesel

Motorizările diesel și benzină interzise din 2030 în Amsterdam

Amsterdam va interzice circulația mașinilor cu motoare diesel și pe benzină începând din 2030 din cauza poluării excesive a aerului. Autoritățile susțin că decizia va mări speranța de viață cu un an.

Amsterdam este cel mai nou oraș european care intenționează să interzică complet circulația mașinilor echipate cu motoare diesel și pe benzină.

Consiliul Local al orașului olandez a decis să aplice această măsură dură începând din anul 2030, ca parte a eforturilor de a reduce poluarea. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că traficul din Amsterdam a devenit foarte aglomerat în ultimii ani, iar autoritățile se așteaptă la o creștere a acestuia pe măsură ce numeroase companii cu sediul la Londra își relochează sediul central la Amsterdam pe fondul ieșirii Mareii Britanii din Uniunea Europeană.

„Poluarea este frecvent un ucigaș tăcut și reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătate din Amsterdam”, justifică consilierul Sharon Dijksma decizia luată de Consiliul Local.

Autoritățile din Olanda susțin că poluarea excesivă generată de particulele de oxid de azot pot cauza probleme respiratorii care scurtează speranța de viață cu aproximativ un an de zile.

Pentru a se pregăti pentru interzicerea mașinilor cu motoare cu combustie internă, Amsterdam va interzice de anul viitor circulația mașinilor diesel produse înainte de anul 2005 și va extinde gradual acesta interdicție în următorii ani. De asemenea, autoritățile locale susțin că vor acorda diverse bonusuri pentru achiziționarea de mașini electric, iar proprietarii vor beneficia și de locuri de parcare gratuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *