Cum să alegem corect anvelopele de vară

Cum să alegem corect anvelopele de vară

Cum să alegem corect anvelopele de vară

Care sunt cele mai bune anvelope de vară

Când te găndești să alegi o anvelopă de vară primul lucru ce îți trece prin minte este oare să iau o anvelopă ieftină sau una mai scumpă premium orice român gândește așa. Părerea noastră este să te gândești prima dată la siguranâța ta și a pasagerilor din autoturism decât la suma scoasă din portofel.

Acum vine întrebarea ce să alegi? Gama de anvelope este destul de vastă cu destule mărci unele premium alte lowcost.

Ca de început trebuie să știm să citim datele scrise pe o anvelopă

Date anvelope
Date anvelope
 1. Dimensiunile anvelopei ( lățimea / înălțimea și raza )
 2. Indicele de sarcină ( greutate pe care o poate susține o anvelopă )
 3. Indicele de viteză ( viteza maximă constructivă a anvelopei )
 4. Denumirea modelului anvelopei
 5. Detalii despre componența cauciucului
 6. Aprobarea ECE ( standard european )
 7. Indicator de montare
 8. Presiunea maximă permisă
 9. Țara de fabricație
 10. Numele producătorului anvelopei
 11. Indicator de uzură ( 1.6 mm minima legală în țările europene )
 12. DOT ( informații privind anul fabricației și săptămâna ca exemplu DOT 0819 săptămâna a opta din anul 2019.

După ce am aflat caracteristicile unei anvelope trebuie să aflăm și de ce anvelope are nevoie autoturismul nostru din cartea de identitate a autoturismului în rubrica 13

 

Cartea de indentitate a autoturismului
Cartea de identitate a autoturismului

 

Indicele de sarcină

Indicele de sarcină
Indicele de sarcină

 

Indicele de sarcină sau de încarcare, simbolizat de regulă printr-un număr de două sau trei cifre, indica masă maximă în kilograme pe care o poate susține anvelopa atunci când aceasta este umflată la presiunea recomandată. De exemplu, în cazul anvelopelor 195/65R15 89T indicele de sarcină este 89T si arată o capacitate de încarcare a pneului de 580 kg. Un set de patru astfel de anvelope pot susține un maxim de 2320 kg. Tabelul de corespondentaă indici sarcină – masă este disponibil în partea superioară. Poți monta pe masina ta anvelope cu indici de încarcare mai mici decât cei omologați dar este obligatoriu să nu depășești sarcina maximă permisa de aceștia. Similar, se pot monta și anvelope cu indici de sarcină superiori celor omologați. Aceste tipuri de anvelope cu indice superior de sarcină se numesc XL sau ranforsate. Un pneu ranforsat are o carcasă mai rezistentă decât cea a unui pneu normal cu dimensiuni identice.

 

Indicele de viteza

Indicele de viteză
Indicele de viteză

 

Indicele de viteză este simbolizat de o litera și indica viteza maximă pe care o permite o anvelopă. În exemplul de mai sus, indicele de viteza este T și arată că anvelopa permite o viteză maximă de 190 km/h. În tara noastră nu există prevederi legale cu privire la obligativitatea respectării indicelui de viteză așa încat poți alege anvelope făra a ține cont de indicele omologat, desigur cu obligativitatea de a nu depăși viteza legală și cea maximă permisă de pneu. Un tabel de corespondenta indici viteză – număr maxim de km este disponibil mai sus.

Stilul de condus

Stilul de condus
Stilul de condus

 

Fiecare conducător auto are propriul său stil de șofat, propriile obiceiuri și preferințe. Deși acest aspect este esențial pentru a face alegerea potrivită, el este ignorat de multe ori atunci când se cumpără anvelope.

Unele anvelope au o frânare de excepție, altele au o manevrabilitate uluitoare, unele au un randament kilometric foarte bun sau un consum redus de carburant, altele se comportă bine pe teren noroios, accidentat sau în condiții dificile de iarnă, etc.

Este important să știi că nici o anvelopă nu este cea mai buna din toate punctele de vedere. Deși poate întruni una sau mai multe dintre calitățile menționate mai sus, aceasta nu le va avea cu siguranță pe toate. De aceea, înainte să faci achiziția, trebuie să decizi ce-ți dorești cu precădere de la anvelope.

Dacă ai un stil de șofat sportiv, ar trebui să alegi anvelope cu o bună manevrabilitate, stabilitate la viraje și care asigură distantele cele mai scurte de frânare. De regula, astfel de anvelope au dezavantajul unui randament kilometric relativ redus și au un consum puțin mai mare de carburant, însa avantajele oferite sunt cu sigurantă mult mai importante.

În schimb, dacă circuli cu viteză moderată, atunci te poți îndrepta către o anvelopă cu o rezistență mai redusă la rulare pentru ca aceasta îți oferă un excelent randament kilometric și un consum redus de carburant.

Anumiți șoferi pot fi interesați de un confort mai mare la volan pentru a se bucura de plăcerea de a conduce. În acest caz trebuie să te îndrepti către acele anvelope care au o buna absorbție a șocurilor provocate de denivelările de pe carosabil și un nivel redus de zgomot.

Aderanță, consum și zgomot

Aderență, consum și zgomot
Aderență, consum și zgomot

Similar cu eticheta de eficiență de pe aparatele electrocasnice, eticheta UE pentru anvelope furnizează informații importante despre performanțele acestora și îți permite să compari mai ușor caracteristicile diferitelor modele disponibile.

Clasa de aderență pe ud arată cât de rapid frânează anvelopa în condiții de rulare pe carosabil ud la o viteză de 80 km/h. Anvelopele care au clasa A de aderență pe ud sunt cele mai sigure pentru tine. Între două clase consecutive de aderență este o diferență de frânare de 3 metri. Așadar, între clasele A (cea mai bună) și G (cea mai proastă) diferența de frânare pe ud este de 18 metri.

Anvelopele determină până la 20% din consumul de carburant al mașinii tale. În aceste condiții este ușor de înțeles de ce clasa de consum de carburant a anvelopei poate fi importantă. Anvelopele care au clasa A aduc economiile cele mai mari de carburant, iar cele care au clasa G consumă cel mai mult. S-a calculat că o anvelopa clasa A poate economisi până la 80 litri de carburant de-a lungul duratei sale de utilizare comparativ cu o anvelopă clasa G.

Nivelul de zgomot se calculează în decibeli și se referă la zgomotul exterior și nu la cel din habitaclu. Anvelopele care au sub 68 dB sunt silențioase, cele care produc între 68 si 71 dB au un nivel mediu de zgomot, iar anvelopele cu mai mult de 71 dB sunt catalogate drept zgomotoase.

 

Calitatea brandului

Brandurile de anvelope sunt clasificate În mai multe clase calitative: anvelope premiumanvelope medii și anvelope de buget. Producătorii premium aduc de regulă pe piață anvelope cu performanțe superioare datorită calității materialelor din compozitția cauciucului, proceselor elaborate de fabricație și a standardelor stricte de testare. Prin contrast, anvelopele de buget oferă performanțele cele mai modeste, dar la un preț mult mai mic față de brandurile premium.

Se poate argumenta că la anvelopele premium se plăteste uneori și reclama și de aceea este indicat să nu fie ignorate cele din segmentul de mijloc, cum ar fi: anvelope Hankook sau Falken, deoarece acestea oferă performanțe excelente la un preț moderat.

Brandurile premium (în ordine alfabetică): Bridgestone , Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli.

Brandurile din segmentul de mijloc (în ordine alfabetică): Barum, Bf Goodrich, Falken, Firestone, Fulda, General Tire, Hankook, Kleber, Kumho, Nexen, Sava, Semperit, Toyo, Vredestein.

Branduri notabile din segmentul de buget: Debica (de la Goodyear), Viking (de la Continental), Tigar (de la Michelin), Taurus (de la Michelin), Kingstar (de la Hankook), Premiorri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *