Mașină pe GPL o investiție ce merită?

se merită o mașină pe gpl

se merită o mașină pe gpl

Se merită o mașină pe GPL?

Toți ne dorim să circulăm cât mai ieftin, gpl este o variantă ecologică față de motorizările diesel. GPL este produs derivat, brut, care în general este făcut dintr-un amestec de propan și butan. Acesta este obținut prin rafinarea petrolului sau direct din extracție după ce a fost separat de gazele naturale sau petrol cu care acesta este în amestec în zăcămintele petroliere.

Instalație GPL
Instalație GPL

GPL te ajută să faci economie?

Da, GPL-ul mereu a fost la jumătatea pretului benzinei sau chiar mai puțin, carburantul în Romănia știind doar să urce dar salariile noastre rămânând la fel. Consumul de carburant este cu aproximativ 10% mai mare față de consumul de benzină.

Ca exemplu consumul de GPL la o mașină ce consumă 10L de benzină pe 100/km , aceasta va avea un consum de aproximativ 11L de GPL pe 100/km. La un preț al benzinei de 5.5 lei aproximativ iar prețul GPL la un preț de 2.7 lei.

După un calcul simplu 10L x 5.5 lei rezultă 55 de lei pentru a parcuge 100km, în cazul GPL 11L x 2.7 rezultă 29.7 ( 30 de lei ). 55 lei – 30 de lei înseamnă o economie de 25 de lei la 100km o cifră extrem de bună.

Părere despre GPL 

Eu personal, am deținut un automobil pe GPL timp de 3 ani în care nu am avut probleme cu acesta sau cu internele motorului, am fost extrem de mulțumit de mașina pe care am avut GPL parcugănd o vacanță de 2000 de km cu doar 400 de lei. Mașina a avut reviziile la zi, filtrele instalației schimbate la 10.000km.

Pentru prima dată și eu am fost în dubi în privința GPL-ului dar după mai multe consultări cu persoane ce aveau instalații gpl pe mașini de peste 7-8 ani am spus că hai să încerc.

Ca exemplu personal masina mea avea un consum mediu de aproximativ 8.5% parcugănd lunar între 800-1000km lucru ce mă ajungea aproximativ 2 plin-uri de carburant deci aproximativ 600 de lei dacă nu mai ieșeam într-o escapadă în afară orașului împreună cu prietenii sau familia.

Deci cum am menționat ulterior m-am decis că ar trebuii să trec la GPL am optat la instalație gpl cu rezervor tiroidal de 52l montat în locul roți de rezervă. Lucrarea a durat aproximativ 7 ore cu tot cu calibratul instalației pentru un consum decent și performanțe bune.

Instalația mea a fost setată să treacă pe gpl la o temperatură a apei de 50 grade celsius, capacitatea rezervorului a fost una decentă pentru a avea o autonomie decentă cu un plin de gpl.

De menționat faptul că mi s-a recomandat să schimb bujiile mai des la aproximativ 20.000 – 25.000 de km.

Instalație de gpl
Instalație de gpl

Este GPL un carburant ECO?

GPL este un carburant ce nu conține sulf, benzen sau plumb sau orice altă substanță ce contine particule cancerigene. GPL formează un amestec foarte bun cu oxigenul formând un amestec omogen și o ardere excelentă fără a depune în camera de ardere calamină.

Iși menține aceleași perfomanțe motorul?

Personal nu am sentimentul că motorul pierde din putere la turații de până la 4000rpm, dar stai liniștit că instalația gpl nu te va lăsa la greu trecând imediat pe benzină la nevoie.

Personal nu recomand să forțați motorul în timp ce circulați pe gpl.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *